Hem çekirdeği hem kendisi şifalı bu meyvenin dünya mutfağında hem içecek hem de çeşni olarak kullanımı çok yaygın ancak fazlasıyla hak ettiği şifa özelliği son birkaç yıldır gündemde.Oysa Orta Doğu’da ve Yunanistan’da yüzyıllardır şifa amaçlı kullanılmış. İlahi kitaplarda, cennet meyvesi olarak tanımlanır. Hatta, bazı kaynaklar Havva’nın Adem’e verdiği meyvenin elma değil, nar olduğunu iddia ederler.
Virüsleri Öldürür!
Şifa amaçlı kullanılan şekli konsantre ekstresi ve çekirdeği. Nar çekirdeği, tüketimi hızla artan çok fonksiyonlu bir gıda desteği. En çok sedef, egzema ve kanser hastalarına tavsiye edilen nar ve nar çekirdeği, yüksek dozda polifenolik bileşikler, tanen ve antosiyoninler içerirler ki bu maddeler bilinen en güçlü antioksidanlardır. Antioksidanlar, bizi kanserden ve kronik dejeneratif hastalıklardan koruyan en güçlü silahlardır. Nar içeriğinde virüs öldürücü maddeler de izole edilmiştir. Virüsler, antibiyotiklerin öldüremediği mikroplardır. Anadolu insanı bunu yıllar önce keşfetmiş olsa gerek ki; bazı kasabalarda nar, tanelenip kurutulur, geriye kurumuş çekirdekler kalır ve hasta olmasınlar diye çocuklara kışın yedirilir.
Meme Kanserine Karşı Nar Yiyin!
Nar çekirdeğindeki diğer önemli bileşenler olan linoleik ve oleik asitlerin hayvan deneylerinde kalın barsak kanseri üzerinde önemli iyileştirici etkisinin olduğunu gösteren hayvan deneyleri mevcut. Prostat ve meme kanserinde de etkili olduğu düşünülmekte. Prostat kanseri yanı sıra prostatın iyi huylu büyümesinde, şeker hastalığında ve lenf kanserinde de etkili olduğuna dair ABD’de yapılmış çalışmalar var. Linoleik asit, kandaki kötü kolesterol oranını düşürmekte oldukça etkili, kötü kolesterolün damar çeperini delip duvara yerleşmesini ve plakaların, tıkanıklıkların oluşmasını önlüyor. Dolayısıyla damar sertliğine karşı koruyucu, damar elastikiyetini artırıcı özelliği de var. Kan basıncında artışa sebep olan ACE adlı enzim aktivitesini azaltarak kan basıncını düşürücü etki sağlıyor, yüksek tansiyon hastaları için oldukça faydalı bir etki bu.
Yüksek Oranda C vitamini İçerir!
Bu mucizevi meyve, kuşburnunun tahtını devirecek kadar yüksek dozda C vitamini içeriyor. Yüksek dozlu C vitamininin kansere karşı koruyucu etkisi tıbben de kanıtlanmış durumda. C vitamini yanında yine yüksek dozda B vitaminleri, demir, fosfor, sodyum, potasyum, çinko ve magnezyum da içeriyor.
En Güçlü Antioksidan!
Nar çekirdeğinin antioksidan ve kollajen yapımını uyarıcı etkilerinden ötürü kozmetik değeri de var. Nar çekirdeği yağından yapılan sabun ve cilt bakım ürünleri birçok ülkede oldukça revaçta. Cilt sıkılaştırıcı, kırışıklık giderici ve tazeleyici özellikleri var bu ürünlerin. Bu ürünler kadar etkili kozmetikleri evde kendiniz de üretebilirsiniz. Bunun için, artık çoğu market ve aktarda bulabileceğiniz, nar çekirdeği yağına ihtiyacınız var sadece. Bu yağı yoğurda, zeytinyağına, yumurta sarısına birkaç damla karıştırarak kendinize çeşitli maskeler yapabilirsiniz. Cildiniz kuruysa yumurta sarısına, yağlıysa yumurta beyazına 7-8 damla ekleyip tüm yüzünüze uygulayın, yarım saat bekletip yıkayın. Karma ciltlere ise yoğurda karıştırıp uygulamaları önerilir. Uzun lafın kısası, hem sağlığınız hem de güzelliğiniz için narı bol bol tüketmeniz gerekiyor.